Analiza napretka u implementaciji reformi u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja

nas_1_0Analiza napretka u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH u predhodnom periodu, te sagledavanje riješenja za izazove u implementaciji reformi u procesu europskih integracija, održana je u okviru javne sesije o napretku u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH koju je organizovalo Udruženje Vesta u okviru inicijative Građani za Europu. Javna sesija je održana 8. juna 2012., u Zgradi Europske unije u Sarajevu.

Na javnoj sesiji prisustvovalo je više od 40 predstavnika nadležnih vladinih tijela koji se bave pitanjem poljoprivrede i ruralnog razvoja na državnom i entitetskom nivoima, te članovima civilnog društva koji su nakon opsežnog istraživanja sačinili prioritetne mjere koje je neophodno sprovesti u pomenutom sektoru.

45

Članovima civilnog društva i predstavnicima vlasti obratio se zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH Renzo Daviddi, istakavši da ovakvo stanje u BiH nepoželjno jer ukoliko se situacija ne promjeni bosanskohercegovački poljoprivrednici će ulaskom Hrvatske u EU izgubiti tržište, jer neće moći izvoziti gotovo niti jedan proizvod. Prema njegovim riječima, diskusija o broju inspekcijskih graničnih prelaza u ovom trenutku je priča koji vodi u pogrešnom smjeru, jer će od momenta ulaska Hrvatske u EU BiH na tržište te zemlje moći izvoziti samo ribu.

”Sva diskusija u Bosni i Hercegovini je svedena na to sa koliko će tačaka kontrola biti uspostavljena kako bi se omogućio izvoz. To je pogrešan pravac. Za sada, jedino što BiH može izvesti u Evropsku uniju, a da ispunjava neophodnu akreditacijsku proceduru jeste određena količina ribe koja je i ispod kvote. Svim drugim proizvodima izvoz neće biti dozvoljen. Nije pitanje hoćete li imati nekoliko stanica kontrole već koliko proizvoda ćete moći izvesti”, kazao je zamjenik šefa delegacije Europske unije u BiH Renzo Daviddi.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi naglasio je da je krajnje vrijeme da se u BiH sprovedu reforme, jer u protivnom BiH se ne može nadati novčanoj pomoći od EU za ispunjenje standarda koji su postavljenu pred nju.

6

Prema riječima tematske stručnjakinje Inicijative ”Građani za Europu” za ruralni razvoj Sanele Klarić, Bosna i Hercegovina nije ispunila niti jedan uslov koji je Europska unija pred nju postavila kako bi svoje proizvode mogla izvoziti susjedima i zemljama EU. ” Ogroman novac je potrošen za tehničku pomoć Bosni i Hercegovini da se pripremi i da formira sve ove strukture i da odogovori na zahtjeve koji su stavljeni pred BiH. Izgrađeni su ogromni kapaciteti u institucijama, kako na državnom, tako na entitetskim i lokalnim nivoima. Ljudi su spremni, ali novac je uzalud potrošen jer nema rezultata“, kazala je Sanela Klarić.

Kako je istakao tematski stručnjak za poljoprivredu Aleksandar Milanović, odnos bh. vlasti prema poljoprivrednicima u BiH je katastrofalan, jer se za podsticaje u poljoprivredi izdvaja svega pet procenata. ”Izdvajanja od pet procenata za podsticaje koje dobijaju bh. poljoprivrednici, ne mogu dati neke značajnije rezultate. Prilika koja se pruža bh. poljoprivrednim proizvođačima jeste korištenje grant sredstava Europskih fondova. Međutim, onda se ponovo pokreće pitanje obaveza koje je BiH preuzela na putu europskih integracija, a koje se na našu žalost ne sprovode“, istakao je Aleksandar Milanović.

Inicijativa „Građani za Europu“ je jedinstvena akcija civilnog društva u BiH usmjerena na unaprijeđenje procesa europskih integracija i intenziviranje aktivnosti vladinih dužnosnika na provođenju neophodnih reformi. Članovi inicijative su tokom 2011. godine iskomunicirali prioritetne mjere prema nosiocima vlasti. Na javnoj sesiji 29.05. će biti sagledan napredak vlasti u sprovođenju prioritenih mjera u oblasti rada i zapošljavanja, te će biti razmatrane mogućnosti za daljnji napredak.

Kroz inicijativu „Građani za Europu“, tokom 2010. i 2011. godine, mreža nevladinih organizacija i drugih aktera civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine vodila je direktan javni dijalog sa domaćim političkim strankama i vladinim dužnosnicima, sa ciljem povećanja kvalitete javne rasprave i posvećenosti vlasti prema ključnim mjerama koje treba ispuniti kako bi se poboljšao životni standard građana i kako bi se BiH što više približila Europskoj uniji.

Inicijativu „Građani za Europu“ do sada su predvodili ACIPS i udruženje VESTA, uz članstvo više od 40 organizacija civilnog društva iz cijele BiH, pod pokroviteljstvom Ureda specijalnog predstavnika Europske unije, uz podršku Kraljevine Švedske i SIDA-e, a u saradnji sa Direkcijom za europske integracije BiH.

 
Komentari

Još nema komentara.

 

Inicijativa Građani za Evropu je finansirana od strane SIDA-e i podržana od Ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH, do novembra 2013. godine. Sve aktivnosti koje provodi Mreža i njene članice nakon ovog perioda ne reflektuju oficijelno stanovište EU. Odgovornost za informacije i stavove iznesene pripada članicama Mreže.