Klarić: Zbog velikog neuspjeha bh. vlasti, EU izgubila strpljenje

Posljedice odluke Europske komisije da otkaže dva ranije suspendovana projekta iz oblasti poljoprivrede zbog neuspjeha vlasti u BiH da se dogovore o strukturama za usmjeravanje finansijske pomoći EU za poljoprivredu i ruralni razvoj (IPARD) mogle bi biti ogromne, upozorila je u izjavi za Fenu Sanela Klarić, tematska stručnjakinja na projektu “Građani za Europu”.

BiH-EUPodsjetila je kako je Europska komisija u BiH od 2007 godine finansijski podržavala dva IPA projekta koji su imali isti projektni zadatak – formiranje ministarstva poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja na državnom nivou, izrada državne strategije ruralnog razvoja za BiH i formiranje IPARD strukture u BiH po standardima EU koji su isti za sve države koje žele da postanu dijelom EU, sa jednom platnom agencijom i upravljačkim tijelom. Oba ova projekta nisu uspjela postići navedene zadatke.

Europska komisija je 2012. godine podržala finansijski i treći IPA projekat, SAPIC, koji je ponovo imao zadatak da podrži BiH institucije da izrade državnu strategiju ruralnog razvoja u BiH i formira IPARD strukture po standardima EU sa jednom platnom agencijom i jednim upravljačkim tijelom. ”Naši donosioci odluka u BiH su i u radu trećeg IPA projekta pokazivali nerazumjevanje za standarde te trošili vijeme i novac projekta i podršku stručnjaka ponavljajući da se oni ne mogu dogovoriti oko ovih struktura”, kazala je Sanela Klarić.

Sanela KlaricPrema njinim riječima, EU izgubila strpljenje da ponavlja svoje uslove i nailazi na nelogične i nerealne argumente naših donosioca odluka i političara. ”Europska komisija je odgovorna prema građanima EU i ne želi da ponovo uzalud potroši novac u BiH te je dala rok našim političarima da se dogovore oko struktura i strategije do 17. septembra. Na sastanku Monitoring komiteta 10. septembra je donesena odluka da se projekti SAPIC i SAIPARD otkažu jer politička volja u BiH ne postoji da se sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH razvije”, navela je Klarić.

Ovom odlukom ukinuta je pomoć EU u ovom sektoru i zaustavljena su sredstva nepovratne pomoći IPARD koja direktno treba da idu našim poljoprivrednicima. ”IPARD fondovi iznose više od 35 posto ukupnog budžeta EU i predstavljaju ogromna sredstva koja direktno hrane ruralne zajednice. Odgovorni su BiH političari i donosioci odluka koji brinu samo na svoje privatne interese. Njih ne interesuje nepovratna podrška za građane u BiH jer je, kako svjedočimo, odbijaju godinama”, kazala je Klarić.

Upozorila je da su posljedice po BiH ogromne, jer od 2001. godine kada je BiH ušla u proces pridruživanja u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, napravila je samo kozmetičke promjene. ”Suštinske promjene se nikada nisu desile te su sva sredstva pomoći kako instutucijama BiH tako i nepovratna sredstva koja idu direktno građanima BiH zaustavljana godinama i bila preusmjeravana u one države koje pokazuju političku volju i koje su ozbiljno pristupile procesu pridruživanja a to su naše susjedne države”, istakla je Klarić.

Naglasila je kako je Hrvatska zajedno sa BiH u skoro isto vrijeme ušla u pregovore za pridruživanje EU, a traženi proces u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja završila u roku 12 godina, dok je za to vrijeme BiH napravila ono što je Hrvatska uradila u prvih 12 mjeseci.

”Radi se o milionskim iznosima koje su političari BiH odbijali a koja su trebala direktno biti uložena u ruralne zajednice, izgubljenom vremenu razvoja koje niko ne može vratiti, nerazvijenim ruralnim sredinama, nezaposlenosti te proizvodima koje bacamo u BiH godinama a da ne govorimo o izgubljenom ugledu. Razuman čovjek ne može da shvati interese BiH političara koji našu državu vode u propast. Građani BiH trebaju zajednički da reaguju i traže svoja osnovna ljudska prava da pošteno žive i privređuju u državi velikih potencijala i raznolikosti”, kazala je Feni ekspertica za ruralni razvoj i poljoprivredu i članica tima stručnjaka “Građana za Europu” Sanela Klarić.

 (GzEU/Fena/Foto: Ilustracija)

 
Komentari

Još nema komentara.

 

Inicijativa Građani za Evropu je finansirana od strane SIDA-e i podržana od Ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH, do novembra 2013. godine. Sve aktivnosti koje provodi Mreža i njene članice nakon ovog perioda ne reflektuju oficijelno stanovište EU. Odgovornost za informacije i stavove iznesene pripada članicama Mreže.