Ministri iz regije usvajaju strategiju za otvaranje milion novih radnih mjesta

Ministarska konferencija Investicione komisije za jugoistočnu Evropu, na kojoj bi trebala biti usvojena Strategija jugoistočna Evropa (JIE) 2020 Vijeće za regionalnu saradnju, otvorena je u Sarajevu. Cilj Strategije jugoistočna Evropa 2020 je otvaranje milion novih radnih mjesta u regionu jugoistočne Evrope do 2020. godine te udvostručiti ukupan regionalni trgovački promet, povećati BDP po stanovniku u regionu s dosadašnjih 36 na 44 posto evropskog prosjeka te povećati broj visokoobrazovanih ljudi za tri stotine hiljada u sklopu radne snage.

2233Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević izjavila je na otvaranju konferencije da je globalna finansijska kriza imala značajan negativan utjecaj na sve zemlje zapadnog Balkana te da tržišta još rade s manjom efikasnošću od one za koju imaju potencijala, a lokalni biznismeni i investicioni ambijent još se suočavaju s mnogim izazovima i preprekama koje smanjuju prostor za investicije.

“Regionalna saradnja na zapadnom Balkanu mora igrati ključnu ulogu u ubrzavanju ekonomskog rasta, smanjivanju siromaštva i ekonomskih razlika, kroz podizanje produktivnosti i zaposlenosti i ojačavanje institucija. Ona, također, može pomoći u smanjivanju razlika u razvijenosti među zemljama regije kroz izgradnju bliže trgovinske integracije međuregionalnih tokova i snažnijeg finansijskog povezivanja, dok ekonomija osnažuje da ubrzaju sopstvenu ekspanziju kroz regionalni pristup”, istakla je Salkičević-Dizdarević.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović podsjetio je da je RCC osnovan u vrijeme kada su izgradnja mira, sigurnost i pomirenje bili na umu svima u regionu i van njega, ali da se okruženje od tada promijenilo te da se i mi moramo mijenjati s njim. ”Jasno je da je u situaciji u kojoj smo za pet godina izgubili 800 hiljada radnih mjesta, duplirali javni dug, i tek očekujemo snažan rast. Planovi za konkurentnost i razvoj dospijevaju na vrh liste i naših prioriteta. Čak i kao region naše ekonomije zajedno jedva da su jednake portugalskoj koja i nije baš poznata po velikom kapacitetu. Ono što želim da otvorim ovdje, jeste da u budućoj regionalnoj saradnji radimo pametnije, usmjerenije i strateški”, naglasio je Svilanović.

14Specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen kazao je da ova strategija sadrži jasne smjernice za vlade kako da izvuku maksimum iz regionalne saradnje te da je potencijal za postizanje ekonomskog oporavka i provođenje potrebnih reformi. “Također, potrebno je da ova strategija bude u potpunosti implementirana da bismo popravili imidž regije i pokazali da su ove zemlje sposobne za saradnju i unapređenje vlastite ekonomske konkurentnosti”, potcrtao je Sorensen.

Današnji skup u Sarajevu okupio je ministre privrede iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Makedonije, predstavnike Evropske komisije i predstavnike regionalnih, međunarodnih partnerskih institucija, međunarodnih organizacija te donatorske zajednice.

Strategiju jugoistočna Evropa 2020 pripremio je Sekretarijat Vijeća za regionalu saradnju u konsultacijama s vladama zemalja iz jugoistočne Evrope, Evropskom komisijom i odgovarajućim regionalnim i međunarodnim institucijama nakon što su mu taj mandat povjerili ministri privreda zemalja iz regije.

(GzEU/Fena)

 
Komentari

Još nema komentara.

 

Inicijativa Građani za Evropu je finansirana od strane SIDA-e i podržana od Ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH, do novembra 2013. godine. Sve aktivnosti koje provodi Mreža i njene članice nakon ovog perioda ne reflektuju oficijelno stanovište EU. Odgovornost za informacije i stavove iznesene pripada članicama Mreže.