Diskusija o ruralnom razvoju i poljoprivredi u procesu EU integracija

ekapija poljoprivredaJavna diskusija o oblasti ruralnog razvoja i poljoprivrede  u procesu europskih integracija  održat će se  15. novembra 2013. godine sa početkom u 11:00 sati u zgradi Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Skenderija 3a, Sarajevo.

Javna rasprava se organizira u okviru Inicijative Građani za Europu. Na njoj se očekuje sudjelovanje oko pedeset predstavnika relevantnih vladinih institucija, agencija i organizacija građanskog društva. Cilj diskusije je usmjeren na procjenu napretka u oblasti ruralnog razvoja i poljoprivrede u BiH, te na sagledavanje ključnih problema i prioritetnih koraka koje je potrebno preduzeti u skladu sa procesom pridruživanja Europskoj uniji, priopćili su iz Delegacije EU u BiH.

Inicijativa Građani za Europu se realizira pod pokroviteljstvom specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, ambasadora Petera Sorensena i uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske i SIDA-e. Ove godine, kao i u predhodne dvije, inicijativu predvodi stručni tim Vesta-e iz Tuzle.

Inicijativa Građani za Europu je jedinstvena akcija civilnog društva u BiH usmjerena na unapređenje procesa europskih integracija i intenziviranje aktivnosti vladinih dužnosnika na provođenju neophodnih reformi.

Nakon tri godine djelovanja, inicijativa je prerasla u mrežu 67 članica, organizacija civilnog društva iz cijele BiH, koje svojim radom doprinose bosansko-hercegovačkom putu ka Europskoj uniji.

U periodu od 2010. godine, u javnim, tematskim konsultacijama sudjelovalo je više stotina zainteresiranih građana, državnih i javnih službenika te stručnjaka. Na bazi identificiranih potreba običnih građana, privrednika i poduzetnika, te povratnih informacija od strane javnih i državnih službenika, tematski stručnjaci inicijative Građani za Europu, sačinili su objektivan prikaz trenutnog stanja u BiH, usporedili ga sa očekivanjima u procesu europskih integracija te identifikovali ključne prioritete.

(ekapija.ba)

 
Komentari

Još nema komentara.

 

Inicijativa Građani za Evropu je finansirana od strane SIDA-e i podržana od Ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH, do novembra 2013. godine. Sve aktivnosti koje provodi Mreža i njene članice nakon ovog perioda ne reflektuju oficijelno stanovište EU. Odgovornost za informacije i stavove iznesene pripada članicama Mreže.