Bitno je da standardi u bh. poljoprivredi budu usklađeni sa standardima EU

SARAJEVO – Poljoprivreda i sektor hrane u sklopu poljoprivrede predstavljaju veoma važnu komponentu za ekonomiju Evropske unije. Pošto mi smatramo BiH budućom članicom EU, mislimo da je jako bitno da standardi u bh. poljoprivredi budu u skladu sa  standardima EU, rekao je  danas u Sarajevu šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen tokom javne diskusija o temi “Ruralni razvoj i poljoprivreda u procesu evropskih integracija”, koja se održava u okviru Inicijative “Građani za Evropu”.
- Da biste bili usklađeni s EU morate imati sistem, a da biste imali sistem morate imati investicije i politike i prema tome to je pravac u kojem će EU i pomagati BiH i pravac u kojem već pomaže BiH. Da bi pomoć koju mi pružamo bila implementirana na najbolji način, mi želimo da imamo uspješne diskusije s organizacijama, civilnim sektorom i svim akterima o tom pitanju, a to je zapravo ono što Inicijativa “Građani za Evropu” radi upravo danas – kazao je Sorensen.

Rekao je  da kada je riječ o poljoprivredi u EU da se tu ubraja 14 miliona farmi, a da je sedam posto poslova vezano za poljoprivredu te da se šest posto GDP-a u EU ostvaruje zahvaljujući poljoprivredi. Po Sorensenovim riječima, bh. poljoprivreda ima osam posto udjela u domaćem GDP-u, a 20 posto zaposlenih u BiH zaposleni su, upravo, u poljoprivredi, dok 60 posto populacije živi u ruralnim područjima.

U diskusiji učestvuju predstavnici relevantnih vladinih institucija, agencija i organizacija građanskog društva. Cilj diskusije je usmjeren na procjenu napretka u oblasti ruralnog razvoja i poljoprivrede u BiH, te na sagledavanje ključnih problema i prioritetnih koraka koje je potrebno poduzeti u skladu s procesom pridruživanja Evropskoj uniji.

Amra Selesković, koordinatorica Inicijative “Građani za Evropu”, kazala je da se iskreno nada da će na današnjoj sesiji biti odgonetnuto gdje organizacije civilnog društva, pa i mediji mogu dalje djelovati da bi se razvoj ruralnih područja i ulaganje u poljoprivredu poboljšali.

- U BiH brojni ljudi žive od poljoprivrede i u ruralnim područjima i nadam se da ćemo danas prepoznati neke akcije koje bismo mogli svi zajedno započeti – kazala je Selesković.

Inicijativa “Građani za Evropu” se realizira pod pokroviteljstvom specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasadora Petera Sorensena i uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske i SIDA-e. Inicijativa predstavlja mrežu od 67 članica , organizacija civilnog društva iz cijele BiH, koje svojim radom doprinose bh. putu ka Evropskoj uniji.

(Fena.ba)

 
Komentari

Još nema komentara.

 

Inicijativa Građani za Evropu je finansirana od strane SIDA-e i podržana od Ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH, do novembra 2013. godine. Sve aktivnosti koje provodi Mreža i njene članice nakon ovog perioda ne reflektuju oficijelno stanovište EU. Odgovornost za informacije i stavove iznesene pripada članicama Mreže.