Sorensen: BiH mora imati sustav ruralnog razvoja kako bi se približila EU standardima

bljesak poljoprivredaU okviru Inicijative Građani za Europu održana je debata na temu ”Poljoprivreda i ruralni razvoj u procesu europskih integracija”.

U okviru Inicijative Građani za Europu održana je debata na temu ”Poljoprivreda i ruralni razvoj u procesu europskih integracija”.

Više od 50 predstavnika organizacija civilnog društva, vladinih institucija i agencija, uz učešće šefa Izaslanstva EU i Specijalnog predstavnika EU i BiH, veleposlanika Petera Sorensena i prvog tajnika Veleposlanstva Kraljavine Švedske u BiH Johnatana Franssisa, razgovarali su o realizaciji reformi u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u procesu približavanja BiH Europskoj uniji.

U uvodu debate, veleposlanik Sorensen istaknuo je važnost poljopriovrede proizvodnje i ruralnog razvoja u EU i dodao da Europska unija ima 14 milijuna farmi, na kojima radi oko 7 posto svih uposlenih, koji svojom aktivnošću stvaraju oko 6 posto GDP-ija Unije.

”Istovremeno, poljoprivredna proizvodnja u Bosna i Hercegovina čini oko 8 posto GDP-ija, u poljoprivredi je angažirano 20 posto svih uposlenih, dok čak 60 posto stanovništva BiH živi u ruralnim zajednicama.

Da bi bila usklađena sa EU, Bosna i Hercegovina mora imati sustav. Da bi imali sustav, morate imati investicije i razvijati politike. To je pravac u kojem EU pomaže i u kojem će nastaviti pomagati Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Sorensen.

Tijekom dvosatne diskusije predstavnika vladinih institucija i organizacija civilnog društva, istaknut je značaj poljoprivredne proizvodnje za ekonomiju oba bh. entiteta.

Nastavak provođenja reformi, usklađivanje zakonske regulative i uspostavljanje struktura i mehanizama u skladu sa standardima i preporukama Europske unije preduvjeti su za održiv razvoj poljoprivrede i otvaranje ka tržištu od 500 milijuna stanovnika Europske unije.

Ključ rješenja je u Bosni i Hercegovini, u rukama onih koji donose odluke. Stoga su sudionici pozvali sve organizacije civilnog drušva, ali i širu zajednicu, na jači pritisak prema donositejima odluka, kako bi se potrebne reforme što prije provele.

Tijekom diskusije definirane su zajedničke preporuke za dalje djelovanje:

- Građani za Europu će nastaviti animirati javnost i informirati širu zajednicu o posljedicama nenapredovanja
- Iskustva izsusjednih zemalja i poljoprovrednika iz EU treba predstaviti bh. poljoprivrednicima
- Građani za Europu će ponuditi svoju ekspertizu Direkciji za europske integracije BIH u budućem sektoralnom mehanizmu za IPA programiranje kao i u tehničkim timovima interresorne grupe MVTEO BIH koja ce raditi na izradi Strategije ruralnog razvoja u BIH,
- Jačati podjednaku rasprostranjenost organizacija civilnog društva iz cijele BiH u cilju kredibilnosti zagovaranja i predstavljanja
- Jačati kapacitete članica inicijative za rad na terenu i edukaciju krajnjih korisnika

(bljesak.info)

 
Komentari

Još nema komentara.

 

Inicijativa Građani za Evropu je finansirana od strane SIDA-e i podržana od Ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH, do novembra 2013. godine. Sve aktivnosti koje provodi Mreža i njene članice nakon ovog perioda ne reflektuju oficijelno stanovište EU. Odgovornost za informacije i stavove iznesene pripada članicama Mreže.