Zašto se toliko priča o potrebi ulaganja u energetsku efikasnost?

Homepage Forumi Energija i okoliš Zašto se toliko priča o potrebi ulaganja u energetsku efikasnost?

Ova tema ima 3 replies, i 3 glasa, i zadnji put osvježena  nikicap prije 4 years, 10 months.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Autor
  Poruke
 • #1874

  admin
  Keymaster

  Zašto se toliko priča o potrebi ulaganja u energetsku efikasnost?

  #2035

  admin
  Keymaster

  Koje su vaše sugestije?

  #2419

  djjovic
  Participant

  Pojam energetske efikasnosti ne treba nuzno vezati samo za energetski sektor, vec je potregno mnogo sire sagledavanje. Naime, zavisnost od uvoza fosilnih energenata sve vise stvara potrebu da se u vremenima krize ‘okrecemo’ ka energentima koji su nam dostupni. To su prije svih ugalj, ali i ‘ne-fosilni’ energenti kao sto je drvo (drvna biomasa), te ostaci i proizvodi iz poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje. Ovi energenti su nam dostupni i kao takvi, relativno lako iskoristivi, no ne treba smetnuti s uma jednu vaznu cinjenicu: -mada su drvna i poljoprivredna biomasa obnovljivi izvori energije, oni nisu i neiscrpni. Upravo je to jedan od razloga zasto je potrebno raditi na povecanju energetske efikasnosti. Obnovljivi izvori energije (OIE) nam mogu olaksati zivot, ali samo ako se koriste na odrziv nacin i da kroz odrzivo koriscenje zadovolje sve nase potrebe za energijom.
  Ako na adekvatan nacin pristupimo konceptu poboljsanja energetske efikasnosti, moci cemo obezbjediti dovoljno OIE za nase trenutne, ali i buduce potrebe. Zato je bitno ulagati u energetsku (energijsku) efikasnost, kako bi OIE mogli zadovoljiti potrebe za energijom, ali i da se sa druge strane smanji energetska zavisnost od uvoza fosilnih goriva.

  djjovic

  #2650

  nikicap
  Participant

  O potrebi ulaganja u energetsku efikasnost se dosta priča, ali nažalost, malo radi – bar u BiH. Jedan od razloga (vjerovatno najveći) je nepostojanje podsticaja od strane države. Međutim, jedan od razloga je i nedovoljna informisanost i poznavanje mogućnosti na koje se može ostvariti ušteda energije.

  Obično se na energetsku efikasnost posmatra na najvišem nivou – nivou države, pa se navode uštede u emisijama stakleničkih gasova, smanjenje zavisnosti o uvozu energenata i slično. Naravno, sve to je tačno, ali svako od nas bi trebao na energetsku efikasnost gledati i na nižem nivou – nivou pojedinca. To znači da svako od nas može i malim ulaganjima ostvariti prvo energetske (i finansijske) uštede za svoje domaćinstvo, a u konačnici doprinijeti ostvarivanju ciljeva na nivou države.

  Procjenjuje se da bi se oko 10 – 15 % energije u stambenim jedinicama (koje su najveći potrošač energije u BiH) moglo uštediti sa minimalnim ulaganjem i promjenom pogrešnih navika stanara.
  Isto tako, u preduzećima se na izdatke za unapređenje energetske efikasnosti ne smije gledati kao na troškove, već kao na ulaganje koje će donijeti uštede i time povećati konkurentnost njihovih proizvoda. Brojne su mogućnosti za uštedama koje ne zahtijevaju velika ulaganja: od zamjene standardnih sijalica sa štednim, ugrađivanjem kompenzatora jalove energije, odgovornije ponašanje radnika i slično.

  nikicap

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)

You must be logged in to reply to this topic.

 

Inicijativa Građani za Evropu je finansirana od strane SIDA-e i podržana od Ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH, do novembra 2013. godine. Sve aktivnosti koje provodi Mreža i njene članice nakon ovog perioda ne reflektuju oficijelno stanovište EU. Odgovornost za informacije i stavove iznesene pripada članicama Mreže.