Šta nama znači finansijska pomoć Europske unije za ruralni razvoj i poljoprivredu?

Homepage Forumi Ruralni razvoj i poljoprivreda Šta nama znači finansijska pomoć Europske unije za ruralni razvoj i poljoprivredu?

Ova tema ima 4 replies, i 4 glasa, i zadnji put osvježena  Sajo prije 4 years, 10 months.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Autor
  Poruke
 • #1875

  admin
  Keymaster

  Šta nama znači finansijska pomoć Europske unije za ruralni razvoj i poljoprivredu?

  #2036

  admin
  Keymaster

  Da li smatrate da se u taj segment dovoljno ulaže?

  #2134

  melly
  Participant

  Znači da će nas EU pojesti….i onako nas nema nigdje a pridruživanju EU odričemo se dijela suvereniteta i ona nam diktira pravila i sve….. mi imamo dovoljno prirodnih bogastava da se sami dignemo ali ne možemo kada su majmuni na vlasti a i dalje nam stranci diktiraju i vode politiku… ja nikad ne bih voljela da uđemo u EU…. tada je naš kraj…..

  #2329

  sanela
  Participant

  BiH se opredjelila za put pridruzivanja EU iz vise razloga: stabilnost, ekonomski razvoj, drustveni prosperitet i mnogo toga drugog.
  EU je zajednica sada 28 drzava koje funkcionisu zajedno. Imaju iskustva od preko 40 godina u svom postojanju.
  EU izdvaja finansijsku ali i tehnicku pomoc za svaku zemlju koja zeli postati clanicom da bi pomogla tranziciji te drzave.
  Da bi bi clan moras prihvatiti pravila, pravila su prihvacena od drugih 28 i ista su za sve koji zele da se pridruze.
  Nama u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, gdje stvarno imam kvaitetne resurse, prilike za razvoj i odrzivost, je neophodna pomoc da se ti dobri projekti pokrenu.
  Zasto? Zato sto recept koji nam nude nasi donosici odluka ocito ne funkcionise jer 12 godina nema napretka i mi postajemo sve siromasnija zemlja.
  Niko od normalnih građana BiH ne želi siromaštvo! Ali je pitanje do koje mjere mi treba da osiromasimo da bi građani BiH podigli svoj glas i zaustavili ovu neracionalnu politiku danas koja odbija pomoc i nepovratne fondove.
  Fondovi za podrsku poljoprivrede i ruralnog razvoja su nepovratni fondovi i idu direktno nasim poljoprivrednicima i građanima u ruralnim sredinama za razvojne odrzive projekte.
  Da bi znali da su projekti dobri BiH mora imati strategiju za ruralni razvoj prema kojoj ce se određivati svi ti projekti.
  Da bismo dobili finansijsu nepovratnu pomoc pravilo glasi-jedno tijelo za upravljanje i jedna platna agencija u BiH da bi fondovi bili dostupni.
  BiH ovo zna od 2001 i do sada ove uslove nije ispunila.
  Propustili smo “samo” 12! Pa to ni bogate zemlje sebi ne mogu priustiti radi argumenta izgubit cemo dio suvereniteta a sa druge strane za 12 godina dovode zemlju do ruba.
  Mi smo izgubili logiku pa se zato sa nama građanima BiH jako lako moze manipulisati.
  Nama trebaju reforme radi nas i nase djece!

  #2479

  Sajo
  Participant

  Na pomoć EU sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, može se računati u periodu dok se ne postane zemlja članica, jer nakon toga uz prava idu svakako i obaveze. Obzirom da smo mi u fazi predpristupa, a bez statusa zemlje kandidata, imamo prilike da tu pomoć koristimo na način da se što bolje pripremimo za članstvo. Šta nam znači, odnosno šta nam može značiti, finansijska pomoć Europske unije za sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, dovoljno govore činjenice.
  - da raspoloživim sredstvima razvijemo svoje institucije i strukture da bi podrška EU fondova krajnjim korisnicima bila dostupna na transparentan način, ravnopravno za sve koji su osigurali preduslove da je koriste, u iznosima koji realno i predstavljaju ozbiljnu podršku onima koji je i zaslužuju;
  - da se trenutna situacija u zemlji koju nazivamo ruralnom i agrarnom, u kojoj preko 80 % teritorije predstavlja ruralna područja, a preko 60 % stanovništva direktno ili indirektno ostvaruje dio prihoda iz poljoprivrede, promjeni u smislu da se ovoj nazovi strateškoj grani osigura podrška javnim sredstvima u iznosima koje ona i zaslužuje, odnosno pomenuti dobar dio populacije koji od nje živi, a ne kako je to sada situacija kod nas (oko 5 % GDP), a u EU preko 50 % njenog ukupnog budžeta;
  - da nam sela ne ostanu baš potpuno prazna, a ovo malo “nazovi” gradova puno socijalnih slučajeva ili ti narodski “gradske sirotinje” jer niko ne kreira i ne provodi nekakvu ozbiljniju politiku i mjere za razvoj sela, pri čemo ni para nema dovoljno da se iste i sprovode;
  - da se u red dovede rad administracije, kako bi smo npr. lakše mogli dobiti ZK izvadak iz zemljišne knjige, lakše legalizovati kuću ili farmu na selu, imati obrađene njive, pokošene livade, razminirano zemljište itd.;
  - da bi smo imali sređene evidencije o korištenju poljoprivrednog zemljišta, prometu i cjenama prehrambenih proizvoda, da bi smo kao potrošači, posebno prehrambenih proizvoda bili bar malo zaštićeniji;
  - da onaj ko se više trudi imao i više prilika da uspije, a ne da bude osuđen na ovakvo okruženje;
  Sve u svemu, prihvatili mi pomoć ili ne “točak” EU integracija se lagao okreće i prema nama, koliko spremi ćemo se u njemu okretati, zavisi od nas samih. Do članstva ćemo imati pomoć, a sa obaveze uz sva prava. Koliko ćemo imati prava zavisi koliko i obaveza prihvatimo, a mnoge smo preuzeli do sada ali ih ne ispunjavamo predviđenom dinamikom, sem možda u slučaju kada su u pitanju ispunjavanja obaveza u vezi sa liberalizaciom tržišta, čitaj: “otvaranja za uvoz, a bez jačanja konkurentnosti domaćih proizvoda i domaćih proizvođača”.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)

You must be logged in to reply to this topic.

 

Inicijativa Građani za Evropu je finansirana od strane SIDA-e i podržana od Ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH, do novembra 2013. godine. Sve aktivnosti koje provodi Mreža i njene članice nakon ovog perioda ne reflektuju oficijelno stanovište EU. Odgovornost za informacije i stavove iznesene pripada članicama Mreže.